Marinemusikken: Drøm og virkelighet


Marinemusikken inviterer til en spenningsfull konsert der du både får høre romantikkens vakreste pianokonsert og den fantastisk fargerike ballettmusikken fra Ildfuglen i tillegg til et ildfullt symfonisk dikt.

På denne konserten tar Marinemusikken for seg sentrale verk fra orkesterlitteraturen som egner seg for transkripsjon til korps. På konserten ledes Marinemusikken av Peter Szilway, en av Norges mest ettertraktede dirigenter. Solist er pianisten Christian Ihle Hadland som har etablert seg i det europeiske tetsjiktet som både solist og kammermusiker.

Alle verkene på konserten er komponert av komponister som alle opplevde sterk politisk påvirkning av sitt kunstneriske virke. Det meste av Sergej Rachmaninovs musikk er komponert før den russiske revolusjonen tvang ham å måtte flykte til USA.  Igor Stravinskij flyttet også fra Russland før revolusjonen og bodde både i Frankrike og Sveits før han til slutt bosatte seg i USA. Dimitrij Sjostakovitsj flyktet aldri fra Sovjetunionen til tross for regimets strenge styring av komponistens utrykk. Vi møter altså tre komponister som har på hver sin måte har funnet sitt frie kunstneriske virke.

Konserten åpner med det symfoniske diktet Oktober, Opus 131 av Sjostakovitsj.  Med sin mystiske åpning, fantastisk vakre 2. sats og halsprekkende virituose avslutning er Rachmaninovs fantastiske Klaverkonsert nummer 2 for mange selve definisjonen av romantisk vakker musikk. Solist er pianisten Christian Ihle Hadland som har etablert seg i det europeiske tetsjiktet som både solist og kammermusiker. Han har opptrådt med flere av de ledende orkestrene i Europa.

Konserten avsluttes med Stravinskijs fantastiske ballettmusikk til Ildfuglen. Musikken lever også sitt eget liv uten dans på scenen gjennom balletsuiten som bla. både byr på den fantastisk vakre Berceuse, den fyrrige Danse infernale og den virtuose Finalen.


Varighet: 1 time 30 min 

Pause: Ja